Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2007

Shaun of the Dead


Δυστυχώς δεν είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω ούτε ένα απ' τα επεισόδια της δημοφιλούς σειράς Spaced, της οποίας οι δημιουργοί βρίσκονται πίσω από το Shaun Of The Dead. Όσο κι αν ο τίτλος παραπέμπει σε παρωδία του Dawn Of The Dead, η νέα εκδοχή του οποίου παρουσιάστηκε σχεδόν ταυτόχρονα με το Shaun, η ταινία στέκεται άνετα ως αυτόνομη δημιουργία και μάλιστα περισσότερα αντλεί απ' το εντυπωσιακό 28 Days Later του Danny Boyle, παρά απ' την «συνώνυμή» της. Έχουμε να κάνουμε με μία κωμωδία, που εμένα τουλάχιστον με εξέπληξε ευχάριστα. Κι αυτό γιατί απ' τον τίτλο και μόνο, φανταζόμουν στην καλύτερη περίπτωση μια σειρά από ευφάνταστα οπτικά γκανγκς και συμπαθή χοντροκομμένα αστεία, εν γένει μια προσπάθεια να παρωδηθούν σκηνές και φιλμ με θέμα τα ζόμπι. Αντίθετα εδώ οι τόνοι είναι ηπιότεροι, σκηνές από γνωστές ταινίες επαναλαμβάνονται αλλά μόνο ως αναφορές και το χαρακτηριστικό χιούμορ του φιλμ απέχει πολύ από τις ακρότητες τύπου Scary Movie. Το δυστυχώς που αναφέρεται στην αρχή κειμένου λοιπόν έχει να κάνει με το ότι η παρακολούθηση κάποιων επεισοδίων του Spaced θα έβαζε τον θεατή κατευθείαν στο κλίμα.


Ο Shaun του τίτλου είναι ένας από τους πλέον κοινούς και πλέον συνηθισμένους τριαντάρηδες που δουλεύει σ' ένα τυπικό γραφείο και αντιμετωπίζει τα γνωστά μικροαστικά προβλήματα. Συγκατοικεί με έναν εντελώς ακαμάτη φίλο του και με έναν τρίτο που όπως βλέπουμε ευθύς εξ' αρχής αντιπαθεί θανάσιμα (κυριολεκτικά όπως έρχονται τα πράγματα ;) τον παντελώς άχρηστο κατά την άποψή του φίλο του Shaun και θέλει να τον διώξει. Την μέρα πριν τα ζόμπι κατακλείσουν την πόλη έχει ένα καυγά με την κοπέλα του, η οποία έχει βαρεθεί όλη αυτή την μίζερη ρουτίνα του Shaun. Τη μέρα λοιπόν που τα ζόμπι θα εισβάλουν στην πόλη είναι η ευκαιρία για το Shaun να αποδείξει στον εαυτό του και τους άλλους, ότι δεν είναι απλά ένας ακόμη κακομοίρης Βρετανός που λιώνει στις pub (αν και ποτέ δεν το αρνείται).


Το πρώτο μέρος του φιλμ μας συστήνει τους κατά γενική ομολογία αδιάφορους εξ' αιτίας της απλότητας τους χαρακτήρες, αλλά μέσα στο γενικότερο κλίμα αδιαφορίας που περιβάλλει την βρετανική και κατ' επέκταση σημερινή δυτική κοινωνία. Χαρακτηριστικότατη είναι η σκηνή με το πρώτο πρωινό του Shaun, που συνοδεύεται απ' Zombie Nation. Ο πρωταγωνιστής δηλαδή ζει σε μία πόλη γεμάτη από «ζωντανούς νεκρούς» πριν αρχίσει η επιδημία των ζόμπι. Πάμπολλοι γνωστοί χαρακτήρες της πόλης προελαύνουν απ' την οθόνη απ' το ζητιάνο με το μόνιμα απλωμένο χέρι μέχρι τα παιδιά της γειτονιάς. Φυσικά η ταινία δεν έχει πρόθεση να αποτελέσει τέτοιου είδους κοινωνικό σχόλιο, απλά οι σκηνές εντείνουν τα ρουτινιάρικα πρώτα λεπτά του φιλμ.


Στη συνέχεια, είτε ηθελημένα είτε όχι, έχουμε την πασίγνωστη πλέον συσχέτιση των αγνώστων και μεταφυσικών τεράτων με τον τρομακτικό χαρακτήρα της μάζας (πολύ βολικός αυτός ο συμβολισμός), είτε αυτός είναι ρατσιστικός είτε φασιστικός είτε επικίνδυνα μικροαστικός. Εδώ ο Shaun που θέλει και δεν θέλει να ξεφύγει από κάποιες καταστάσεις βρίσκεται αντιμέτωπος, μαζί με φίλους και μέλη της οικογένειας του, με τα αιμοδιψή ζόμπι που άβουλα καθώς είναι πηγαίνουν όπου τους οδηγεί το ένστικτό τους. Όταν στο τέλος βγει ζωντανός απ' την πολυαγαπημένη(;) του pub και με τη γυναίκα των ονείρων του στο πλευρό του, με όλους τους πρώην καθημερινούς του συντρόφους τερατο-ποιημένους, δεν κερδίζει μόνο την επιβίωσή του αλλά και την φυγή απ' την πλήξη, μια φυγή προσωρινή όπως βλέπουμε στο πολύ χαρούμενο φινάλε (ας μην ξεχνάμε ότι όλοι αυτοί οι τύποι δουλεύουν στην τηλεόραση) καθώς με την τροπή που έχουν πάρει οι σημερινές κοινωνίες είμαστε απ' ότι φαίνεται οριστικά παγιδευμένοι στην καθημερινότητά μας.


Βλέποντας το Shaun Of The Dead σίγουρα κάποιες στιγμές θα γελάσετε. Σίγουρα επίσης δεν θα τρομάξετε, παρά το άφθονο αίμα και το αλύπητο ξέσκισμα της σάρκας των άμοιρων χαρακτήρων της ταινίας. Οι άνθρωποι έχουν πάψει να τρομάζουν μ' αυτά πολλά χρόνια πριν και οι συντελεστές το γνωρίζουν πολύ καλά. Και για να κλείσουμε ένας συγκεντρωτικός χαρακτηρισμός για την ταινία: μια κωμωδία «τρόμου» αυστηρά και μόνο για το μέσο θεατή. Αν θεωρείτε τον εαυτό σας έναν τέτοιο τότε θα την ευχαριστηθείτε.


Βαθμός: 6


(The Movies Cult 06-02-05)

Δεν υπάρχουν σχόλια: