Τρίτη 26 Ιουνίου 2007

New York Waiting


Η ταινία προωθείται ως ένα νέο Before Sunrise/Sunset τοποθετημένο στην Νέα Υόρκη αντί του προσφιλούς σε ρομαντικές αναζητήσεις Παρισιού. Η αλήθεια δεν απέχει και πολύ απ' την παραπάνω θέση... Μόνο που αυτό το τελευταίο μέλος του Lacta cinema δεν διαθέτει ούτε την φιλοσοφική διάθεση ούτε τον πανούργο Linklater στο τιμόνι. Αντίθετα είναι μια ταινία για ερωτευμένους 20άρηδες και νεαρούς ερωτεύσιμους θεατές, γυρισμένη με περιορισμένο budget (σουηδικό μάλιστα το κονδύλι) για να αποτελέσει το απόλυτο ντεμπούτο του Joachim Heden (ο άνθρωπος γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει και εκτελεί και χρέη παραγωγού).

Σε κατάσταση New York Waiting βρίσκεται ο Σίντνεϊ ο οποίος στην προσπάθειά του να τα βρει ξανά με την πρώην του της στέλνει ένα αεροπορικό εισιτήριο για το Big Apple, μαζί με την πρόσκληση να τον συναντήσει στην κορυφή του Empire State Building συγκεκριμένη ώρα και μέρα. Έχει φροντίσει παράλληλα να μην έχει άλλη επικοινωνία μαζί της ώστε να μην μπορεί να του ακυρώσει το ραντεβού... Ή η Κορίν (όπως είναι το όνομα της λεγάμενης) έρχεται ή όλα μεταξύ τους τελειώνουν. Στο περίμενε όμως συναντά μια άλλη εξίσου ενδιαφέρουσα κοπέλα ονόματι Έιμι η οποία προέρχεται από χωρισμό κι επίσης περιμένει στην Νέα Υόρκη μέχρι να συναντήσει μια φίλη της και στη συνέχεια να φύγει για το Σαν Φρανσίσκο. Το πράγμα βρωμάει από χιλιόμετρα...

Ο Heden δανείζεται την κεντρική ιδέα απ' τα Before, δανείζεται τα πανοραμικά πλάνα απ' το Lost in Translation (αντί του Τόκιο η προφανώς Νέα Υόρκη) κι όλα τα δανεικά τα επενδύει στα συναισθήματα του ήρωα. Θα παίξει και θα χάσει βέβαια γιατί παρ' ότι στο πανί εύκολα η τελική προσγείωση γίνεται στο Σαν Φρανσίσκο στην πραγματικότητα σε ελάχιστους θα βρει ανταπόκριση αυτός ο φιφτίχ ζωογόνος έρωτας (από μόνος του, σας βοηθάω). Το ΝΥW επιλέγει να μιλήσει για το ευγενές συναίσθημα με τον τρόπο που το κάνει η ποπ μουσική. Φρέσκα πρόσωπα σε γλυκερές καταστάσεις, ανταλλάσσουν προκάτ (ψιλοψεύτικες) ατάκες, αγκαλιάζονται στη βροχή, χαϊδεύουν το γρασίδι κι από πάνω να παίζει η Tori Amos. Φέρνει σε βίντεο-κλιπ αλλά δυστυχώς ο σκηνοθέτης αποφάσισε να το τραβήξει σε ταινία. Το παραπάνω σε συνδυασμό με τις πάντοτε ασφαλείς επιλογές (σεναριακές και σκηνοθετικές) καταστρέφουν παντελώς το φιλμ. Κρίμα γιατί για πρωτάρηδες φαίνεται να το προσπάθησαν αρκετά.

Υ.Γ. Πρόταση που θα μπορούσε να περιγράψει σε μεγάλο βαθμό την ταινία: "Είναι απ' αυτές που μόλις τη δουν τα παιδαρέλια θα τρέξουν να αγοράσουν το soundtrack και τίποτα παραπάνω..." (κακίες)

2 σχόλια:

nonickname είπε...

Πανεύκολο να αντιγράψεις τα 2 έργα του Linklater. Απίθανο να φτιάξεις κάτι παρόμοιο

zubizabata είπε...

Νομίζω ότι αυτή η πρόταση τελικά το περιγράφει καλύτερα.