Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2007

Shoot 'em Up

"Future Cult"

To Shoot 'em Up είναι όρος δανεισμένος κατευθείαν απ' τα video games. Σ' αυτού του τύπου τα παιχνίδια ο παίκτης, χειριζόμενος συνήθως εξυπνάκια ήρωα, καλείται απλούστατα να πυροβολεί ό,τι κινείται. Περισσότερο video game παρά ταινία και το Shoot 'em Up υιοθετεί την παραπάνω λογική. Απεριόριστο πυροβολητό, αμέτρητες ατάκες του τύπου "You Fucken Fuck", γραφική βία και John Woo. Ιδού ολόκληρη η ταινία σε μια πρόταση.

Αν ακόμα ψάχνετε για συντελεστές και υπόθεση τότε σας λέμε ότι στην ταινία του Michael Davis ο κακός Paul Giamatti κυνηγάει τον καλό Clive Owen, ο οποίος με τη σειρά του κουβαλάει ορφανό βρέφος, του οποίου ο νωτιαίος μυελός είναι απαραίτητος για έναν υποψήφιο γερουσιαστή, και την γαλακτοφόρο πόρνη Monica Bellucci.

Στην σύγχρονη περιπέτεια η κατάσταση πλέον διαμορφώνεται ως εξής: υπάρχουν περήφανα απομεινάρια της μεσουρανούσης στα 80's-90's καρά-δεξιάς περιπέτειας μαζικής καταστροφής (πάρτε για παράδειγμα τον κουρασμένο Bruce Willis του Die Hard 4.0), υπάρχει η intellect και επιτακτικά επίκαιρη εκδοχή της που προτείνει μια πιο ρεαλιστική αντιμετώπιση για τους ήρωές της (όχι ότι ξεφεύγουμε από κλισέ ακρότητες - οι ταινίες του Bourne, ο τελευταίος Bond), και τελευταία προέκυψε και μια γενιά κινηματογραφιστών που στον αντίποδα του μερικού "εξευγενισμού" των action heroes και των σεναρίων, επαναφέροντας την αισθητική των παιχνιδιών και των κόμικ, δημιουργούν αγνές ταινίες ακραίας και παράλογης καταιγιστικής δράσης (οι ταινίες του Statham με αποκορύφωμα το περσινό Crank). Το Shoot 'em Up ανήκει προφανώς στην τρίτη "αντιδραστική" κατηγορία. Ορίζει επίσης το καταιγιστικό... Υποτίθεται ότι έχει και χιούμορ... Κι εγώ ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω ποιος καλός Θεός έστειλε στον σκηνοθέτη τέτοια τριπλέττα πρωταγωνιστών. Παρ' ότι στην καθ' όλα ασόβαρη ταινία δεν υπάρχει τίποτα άλλο από χαβαλές γ' διαλογής και κρέατα, είναι μαθηματικά βέβαιο πως κάποια στιγμή, κάποιος σινεσωτήρας θα την βαφτίσει καλτ και θα αγαπιέται στον αιώνα τον άπαντα. Δεδομένων

  1. της τάσης την οποία εκπροσωπεί (απ' το πολυβόλο συφερτό, που τα τελευταία χρόνια πρέπει να έχει στείλει στον τάφο πάνω απ' τον μισό αντρικό πληθυσμό των ΗΠΑ, είναι η αξιολογότερη ταινία, λέμε τώρα)
  2. των ηθοποιών που ηγούνται του καστ (Owen και Giamatti πάνω στο peak τους, Monica διαχρονική "σινεφίλ" αξία)
  3. την pulp υφή του με τους τραβηγμένους χαρακτήρες
  4. την πετυχημένη απομίμιση της ασιατικής χορογραφημένης δράσης

ε όλο και κάποιος καλοπροαίρετος θα βρεθεί...

Δείτε τη λοιπόν για να πείτε ότι την είδατε τόοοοτε... Ή δείτε επειδή είστε φανς της ανεγκέφαλης περιπέτειας και του Woo... Ή επειδή θυμάστε ακόμα τα εκπληκτικά Παιδιά των Ανθρώπων και δεν μπορείτε να αποβάλλετε την εικόνα του Clive να κρατάει στοργικά ένα νεογνό ή επειδή θέλετε να δείτε πάλι τον Clive σε ρόλο Bugs Bunny ή επειδή είστε άντρες και δεν μπορείτε να αποβάλλετε την εικόνα της Monica γενικώς... Οι υπόλοιποι μακριά.

3 σχόλια:

mpoukatsas είπε...

Γέρασε η Μόνικα....

Seven Film Gallery είπε...

"TAXIDERMIA"
Μεταμεσονύκτια προβολή στο cine ΦΑΡΓΚΑΝΗ (Αγ.Παντελεήμονα 10, Καμάρα)ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ στη 1πμ
Σάββατο 3.11.07

zubizabata είπε...

Ο λύκος κι αν εγέρασε Γιώργο...