Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007

Hitman


Κυνικός και φαλακρός εκτελεστής, ατσαλάκωτος και εντυπωσιακός, βρίσκεται παγιδευμένος μεταξύ Interpol, ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και του ίδιου του χρηματοδότη του που έχει βαλθεί να τον ξεκάνει. Πρόκειται για μεταφορά στη μεγάλη οθόνη την ομώνυμης σειράς βιντεοπαιχνιδιών με πρωταγωνιστή τον θρυλικό Agent 47, έναν φινετσάτο (πάνω απ' όλα) hitman που ποτέ κανείς ζωντανός δεν έχει δει το πρόσωπό του.

Ως γνωστόν videogames και κινηματογράφος είναι τσακωμένα εδώ και καιρό. Οτιδήποτε περνά απ' την κονσόλα στο πανί και το αντίστροφο... χαλάει. Παραδόξως το Hitman, σκηνοθετημένο από κάποιον Xavier Gens, καταφέρνει να είναι πιστό στο παιχνίδι και παράλληλα κινηματογραφικό. Απ' την μία υπάρχουν πάμπολλες σκηνές να θυμίζουν τον ηλεκτρονικό ήρωα (η θέση της κάμερας πολλές φορές, το περπάτημα του πρωταγωνιστή, η σκηνή με τα λουλούδια, το φονικό καλώδιο κτλ κτλ κτλ). Απ' την άλλη το φιλμ καταφέρνει να πείσει ως ανεξάρτητη μοντέρνα περιπέτεια κι αυτό χαρή κυρίως στην λεπτομερή κινηματογράφιση της αρχής, με πολλά insert πλάνα σε αλληλοδιαδοχή.

Game over όμως όταν αρχίζει το ξυλίκι και οι πιστολιές. Το Hitman θα ήταν μια αξιοπρεπής, πέρα από σύγχρονη, περιπέτεια αν έλειπαν 2-3 μεγάλες σκηνές υπερβολικής δράσης όπως η τετραπλή ξιφομαχία (θυμήθηκα τον αγαπημένο μου Rossio σ' αυτό το σημείο) μεταξύ των πρακτόρων. Αντ' αυτού ξεπέφτει στα εύκολα, αραδιάζοντας ανούσια φασαρία σε τακτά χρονικά διαστήματα. Γιατί..; Για να μην απογοητεύσουμε τα παιδάκια που θα το δουν; Γιατί πίσω απ' τις κάμερες κρύβεται μεταξύ άλλων και ο extragavant Besson, επιρρεπής στην "πυξ, λαξ, δοντάξ" έντονη βία; Επειδή το είδος έχει ξεφτιλιστεί στις μέρες μας και ζωντανή απόδειξη είναι και η έτερη πρεμιέρα της εβδομάδας, το Shoot 'em Up; Όλα τα παραπάνω;.

6 σχόλια:

theachilles είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
theachilles είπε...

Επιτέλους μια ταινία - άξιος διάδοχος του μελβιλικού Le Samurai! Αστειεύομαι προφανώς, όσο και αν τα κάλη της δεσποινίδος Kyrilenko (συνωνυμία, μην ανησυχείτε) ανεβάζουν το βαθμό αξιολόγησής μου.

mpoukatsas είπε...

Πόση ακόμη ζημιά πρέπει να κάνει ο Besson στον κινηματογράφο προτού να μας κάνει τη χάρη και αποσυρθεί;

Zubi, είσαι τέρας αντοχής....

zubizabata είπε...

Μην νομίζεις ότι δεν μου πέρασε απ' το μυαλό να συμπεριλάβω τα real-time (με την ταινία) σχόλια σου για το Μελβίλ πονηρέ Αχιλλέα.

Μπουκάτσα δημοσιογραφικές είναι αυτές και πρέπει να τις βλέπουμε. Αν μου βάλεις στο DVD έστω κι ένα πλάνο του Leon όμως δεν νομίζω ότι θα αντέξω... Στο Dernier Combat όμως το συζητάμε, η τελευταία του καλή ταινία :p.

Γιάννης_Βασιλείου είπε...

To Hitman einai oti pio anempneysto exw dei sta cinemas edw kai kamposo kairo...kanei to Transporter na fantazei Kurosawa!

Gia na to paiksw ki egw kritikos, deite to mono an to petyxete sthn thleorash kai den exei kanena kalytero...ellhniko sirial thn idia wra!

zubizabata είπε...

Ορίστε ποιος απ' τους δύο είναι ο κράχτης ο κακός αγαπητέ Ιωάννη. Γιατί εγώ θα πω να παν να το δουν και όσοι τους άρεσε το παιχνίδι. ΧΑ