Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007

Das Wilde Leben


Η δικτατορία της ομορφιάς

Το
Das Wilde Leben ή 8 Miles High στα αγγλικά (που καταπίνεται ως σχετική με το κλίμα και την εποχή μετάφραση) ή 1000 Μίλια Έρωτα (;;; ο άσχετος τίτλος) στα ελληνικά είναι μια μικρή βιογραφία για την περιβόητη groupie Uschi Obermeier, βασισμένη μάλιστα στο αυτοβιογραφικό της βιβλίο High Times: Mein Wildes Leben.

Ε και; (η πρώτη αντίδραση...)

Από πότε μας ενδιαφέρουν και οι ζωές των groupies θα πει κανείς. Μας ενδιαφέρουν από τότε που τις υποδύεται η
Natalia Avelon θα απαντήσω. Πλάσμα θεσπέσιο και εξαιρετικό που δεν διστάζει να κυκλοφορεί γυμνό για παραπάνω απ' τη μισή ταινία. Κατευθείαν στο Πάνθεον λέμε...
Γιατί σου λέει κύριος groupie ήταν η κοπέλα, δουλειά της ήταν να κρατάει ψηλά το ηθικό των ανδρών γύρω της. Ή απέναντί της, στα καθίσματα του σινεμά. Πίσω απ' τα βυζιά υπάρχει και ταινία.

Μην ονειρεύσαι τη ζωή σου. ΖΗΣΕ το όνειρό σου! (το tagline)

Το όνειρο της Uschi ήταν να ζήσει ελεύθερη και νομίζει πως το κατάφερε. Αρχικα στα 16 φεύγει απ' το σπίτι της και με τη βοήθεια χίπιδων κι αριστεριστών καταλήγει στην Κομμούνα 1. Εκεί ερωτεύεται και την ερωτεύεται ο Rainer Langhans!!! Αφού φτάνει να τον διαβρώσει ιδεολογικά εγκαταλείπει το κοινόβιο για να "συμμετάσχει" στην περιοδία των Rolling Stones. Jagger και Richards θα κάνουν από 'δω και στο εξής πολλές στάσεις στο εκάστοτε διαμέρισμά της. Στη συνέχεια ερωτεύεται τον Πρίγκηπα του Αμβούργου ή κατά κόσμον Dieter Bockhorn, έναν celebrity-τυχοδιώκτη που της υπόσχεται ότι θα γυρίσουν μαζί τον κόσμο. Αυτή του η υπόσχεση την ανάγκασε να αρνηθεί πρόταση για 10ετές συμβόλαιο με τον παραγωγό Carlo Ponti..!

Όπως μας τα λέει το 8 Miles High η
Obermeier περισσότερο κι από γυναίκα-σύμβολο της σεξουαλικής απελευθέρωσης ήταν ένας θηλυκός Forrest Gump. Στην Κομμούνα φτιάχναν βόμβες (μερικά δευτερόλεπτα στο φιλμ), οι Rolling Stones τρόπον τινά άλλαξαν τον κόσμο, ο Carlo Ponti παραμένει θρυλικός κι αυτή... πανταχού παρούσα αλλά αδιάφορη. Και το χειρότερο η τολμηρή groupie όπως παρουσιάζεται στην ταινία μόνο ελεύθερη δεν έζησε. Δέσμια του πόθου των αρσενικών, τρόπαιο στα χέρια του Πρίγκηπα που την κλείνει prive με ένα τηλεφώνημα.

Αυταπόδεικτη στο φιλμ η δικτατορία της ομορφιάς. Χάρη σ' αυτή η Uschi, ήταν μέσα σ' όλα. Μπροστά της ακόμη και ο βαρβάτος θεωρητικός Langhans ξέχασε τον Μαρξ και τον Νατσέγιεφ και άρχισε τις ζήλιες. Ολόκληρος Ponti της υπόσχεται ρόλο στο Επάγγελμα Ρεπόρτερ. Μόνο ο θηριοδαμαστής κι αυταρχικός Bockhorn τα βγάζει πέρα μαζί της. Το φιλμ είναι κακό, ασύνδετο και πολύ μεγαλύτερο απ' όσο θα 'πρεπε σε διάρκεια. Αλλά επειδή η Avelon είναι παραπάνω κι από όμορφη (τα πρώτα 5 αστεράκια για φέτος), όπως όμορφο είναι αισθητικά και το Der Wilde Leben, που πέρα από υψίστης ποιότητος σάρκα προσφέρει και μια εξαίρετη ανασύσταση της ταραγμένης εποχής στην οποία αναφέρεται, θα το βρείτε παντού, απ' τα μικρά και ξεχασμένα συνοικιακά σινεμά (που τέτοιες ευκαιρίες ψάχνουν) μέχρι το multiplex της γειτονιάς σας. Εμπορικός κινηματογράφος made in Germany.

16 σχόλια:

neutrino είπε...

"Όπως μας τα λέει το 8 Miles High η Obermeier περισσότερο κι από γυναίκα-σύμβολο της σεξουαλικής απελευθέρωσης ήταν ένας θηλυκός Forrest Gump"
LOL! L O L!
κορυφαια ατακα.

εισαι παντως λιγο πιο σκληρος νομιζω απ΄'ο,τι θα'πρεπε. εννοω, περαν του οτι ως χαρακτηρας η Ομπερμαγιερ ειναι (κατα την προσωπικη μου γνωμη) για κανα δυο χαστουκια, σαν μεταφορα η ταινια ειναι αρκετα καλη. και ως ανασυσταση της εποχης αλλα και ως σχολιο για αυτην συνολικα (ενα ονειρεμενο, ελευθεριο περιτυλιγμα που τελικα αποδειχθηκε εν μερει κενο περιεχομενου). και φυσικα, η επιλογη της Αβαλον ειναι παρα ΠΑΡΑ πολυ επιτυχημενη. ενα λαθος που εντοπιζω, ειναι οτι δεδομενου η Ουσι ηταν τοσο προκλητικη, θα μπορουσε και η ταινια να μην κινειται στα τοσο συμβατικα πλαισια μιας απλης βιογραφιας και να γινει λιγο πιο.. ξεφρενη και ακραια.

zubizabata είπε...

"εισαι παντως λιγο πιο σκληρος νομιζω απ΄'ο,τι θα'πρεπε."

διάβασε και από πάνω :p

Η ταινία παραείναι ουδέτερη και ξέρεις και τι άλλο... όπως και στη Χολέρα, ποτέ δεν καταλαβαίνουμε πόσο πια τον αγαπούσε αυτόν τον Πρίγκηπα και γιατί. εγώ στη θέση της θα τον χώριζα το βλάχο και θα του ζήταγα αντί διατροφής το λεωφορείο.

nonickname είπε...

Αν σου στείλω την Αβελον όμως σπίτι να δεις για πότε αλλάζει το κείμενο. "Γι 'αυτή τη γυναίκα θα άλλαζα τη κριτική μου" για να παραφράσω και τον Langhans

zubizabata είπε...

Και καλά... Αφού το ξέρεις ότι είμαι δωσμένος αλλού.

theachilles είπε...

Το πρώτο πεντάρι ελπίζω να αναφερόταν σε γυναίκες και όχι σε ταινίες. Άντε μη στείλω τον Zodiac κατά Πάτρα μεριά...

zubizabata είπε...

Προφανώς το 5 το παίρνει η Avelon. Η ταινία 2 με το ζόρι.

nonickname είπε...

Βαθμοί...τσ τσ τσ

theachilles είπε...

Βαθμοί ξεβαθμοί, το zodiac είναι πεντάστερο. Τούτη η κοπελιά όμως δε λέει και πολλά. Ξύπνα zubi.

zubizabata είπε...

Ρε συ απ' τη μία πας να βγάλεις την Krall τραγουδίστρια, απ' την άλλη η Avelon δεν λέει και πολλά.
Ξέρω ένα καλό συνεργείο πάνω στην Νέα Κηφησιά. Πέρνα ένα πρωί θα τους πάρω να σε περιμένουν.

Ανώνυμος είπε...

Ειδα 2 γερους πενηνταρηδες χθες βραδυ να βγαινουν απο το σινεμα με δακρυσμενα ματια...
Βρε λές?
Σημερα λοιπον αποφασισα να παω να το δω!

zubizabata είπε...

Κι εγώ άμα ήμουν γέρος κι έβλεπα την Natalia πιθανότατα θα έκλαιγα.

Kokkino_krasi33 είπε...

Η ταινία αυτή μου έδωσε το ερέθισμα να ψάξω την ζωή της Uschi O σε πολύ βάθος και να αναρωτηθώ και για μένα.
Σε μια εποχή, μιλώ για το κατεστημένο της Ευρώπης, που ο εχθρός ήταν ο συντηρητισμός και τα ταμπού μία νέα πανέμορφη γυναίκα πειραματίστηκε. Εκανε τα πάντα και έγινε famous αλλά εκεί που σήμερα κάποια σαν αυτήν θα εξαργύρωνε την επιτυχία της, αυτή προτίμησε να φύγει ένα μεγάλο ταξίδι ΕΛΕΥΘΕΡΗ στην ασία.
Αυτό και μόνο είναι μια επανάσταση κατά την γνώμη μου!!
Ποιος κατά τη γνώμη μου σήμερα μπορεί να παρατήσει τόσο εύκολα δάνεια, υποχρεώσεις, γυναίκες παιδιά και να φύγει.... το λιγότερο θα τον κυνηγάνε οι τράπεζες σε όλη την υφήλιο....
Η σύγχρονη σκλαβιά είναι Ο ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΣΜΟΣ και ο ΥΠΕΚΑΤΑΛΑΛΩΤΙΣΜΟΣ.

Unknown είπε...

Κόκκινο Κρασί με δεδομένα τα όσα λες φαντάζομαι θα συμφωνείς μαζί μου στην αποτυχία του εν λόγω φιλμ ... (;;;)

Ανώνυμος είπε...

Ασχετα με το αν ένα φιλμ είναι καλό- πολύ καλό ή αριστούργημα εμένα με ερέθισε και αυτό είναι σημαντικό. ΕΠίσης τα ντεκόρ και η ομοιότητα με τους αληθινούς ήρωες είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακά.

Εχω μαζέψει υλικό αρκετό δείτε κάποια αν θέλετε να δείτε

Azura Angelia είπε...

Eksaisia xairomai pou tin eides! Egw perimenw akoma apo to perasmeno fevrouario pou evlapa ta trailer sa lysasmeni (oxi den eimai lesveia ...yparxei tainia pisw apo ta vyzia ;) ) kai akome de tin exoun ferei eleos! ... Anypomonw loipon na tin dw an kai emena de tha mou eksypswsei afto to katiti alla pou tha paei kati tha parw ki egw apo tin tainia ... pes tin educational an thes ;) A kai gia na mi ksexniomaste aksizei na tonisoume ti symmetoxi tou filtatou Vile Vallo sto soundtrack tis tainias ... gia na mi ksexniomaste!

zubizabata είπε...

Κόκκινο Κρασί ήθελα κυρίως να σταθώ στην αποτυχία του ως εμπορικό φιλμ (και τίποτα παραπάνω) πράγμα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα του... ερεθίσματός σου.

Azura αρνούμαι οποιαδήποτε αναφορά στο Vallo :p