Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Burn After Reading


Μετά τον καλλιτεχνικό και εισπρακτικό θρίαμβο του No Country For Old Men οι αδερφοί Κοέν επιστρέφουν στην κωμωδία για να κλείσουν με το Burn After Reading την rabelaisoise τριλογία των "ηλιθίων".

Σερβίροντας για πολλοστή φορά την μηδενιστική τους ειρωνία και ακόμη ένα απολαυστικό σετ χαρακτήρων δημιουργούν μια κατασκοπευτική σάτιρα που λοξοκοιτάζει στο
Fargo και τον Μεγάλο Λεμπόφσκι. Το Καυτό Απόρρητο μοιάζει η πιο εύκολη ταινία στην καριέρα των δαιμόνιων αδερφών. Αναπαράγει τους ίδιους μηχανισμούς με τις προηγούμενες, τα βασικά σημεία στο σενάριο εμφανίζονται κατ' επανάληψη. Το μόνο που χρειάζεται είναι κάτι να γίνει και να εκκινήσει η ιστορία. Έτσι το mcguffin ενός ψηφιακού δίσκου εισβάλλει στην πλοκή και την διαλύει. Mguffin για τους ήρωες όχι για τον θεατή, οτιδήποτε προσπαθούν να ανακαλύψουν οι βλάκες των Κοέν είναι εμφανές ή δεδομένο για εμάς. Έτσι ο ηλίθιος στο πανί γίνεται ακόμη ηλιθιότερος για την αίθουσα. Ο κόσμος γελάει με τους ηλίθιους οπότε η υπερμεγέθης ηλιθιότητα του κοενικού ήρωα δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένα απ' τα πιο αστεία πράγματα που μπορούν να σου συμβούν.

5 σχόλια:

Γιάννης_Βασιλείου είπε...

Όλε, όλε, όλε!!!

(Η μεγάλη επιστροφή! Πάνω που το μπλόγκ σου ήταν έτοιμο να τα φτιάξει με άλλονα, έσωσες τη σχέση σας την τελευταία στιγμή...)

zubizabata είπε...

Με το Χάρο;

nonickname είπε...

θα γράψεις και για το Anchorman τώρα φαντάζομαι

Γιάννης_Βασιλείου είπε...

No offence αλλά δεν είμαι σίγουρος αν είναι τόσο καλός για να γράψει για αυτό...

Εγώ δεν είμαι καν όσο καλός χρειάζεται για να το δω...

zubizabata είπε...

Well put "γιάννης_βασιλείου", ίσως μόνο για κάποιες κομμένες σκηνές ή το gag reel.