Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

Vantage Point


Ιδού η μοντέρνα προπαγάνδα. Οι τρομοκράτες του σινεμά βρίσκονται εκεί που τους θέλει ο πραγματικός Λευκός Οίκος. Τώρα που η ΕΤΑ κάνει τα δικά της στην Ισπανία είναι ευκαιρία. Όχι τιποτ' άλλο η Σαλαμάνκα προσφέρει ωραιότατα ντεκόρ για τον Pete Travis, έναν ικανότατο χειριστή της κάμερας, έναν απατεώνα story teller που ψάχνει την έμπνευση για το Vantage Point του στο Rashomon του Kurosawa.

Σ' ένα ιδιαίτερα καλογυρισμένο φιλμ βλέπουμε την απόπειρα δολοφονίας/απαγωγής του ίδιου του Αμερικάνου Προέδρου από 8 διαφορετικά ζευγάρια μάτια. Δεν βλέπουμε το ίδιο το γεγονός οκτώ φορές απλά η δράση εξελίσσεται όταν στην οπτική καθενός απ' τους χαρακτήρες μαθαίνουμε κάτι καινούργιο. Έτσι οδηγούμαστε από έκρηξη σε κυνηγητό κι από κυνηγητό σε πιστολίδι. Το εύρυμα κρίνεται μεγαλειώδες αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι εκεί που άλλοι προσπαθούν να γεμίσουν μια ταινία επενδύοντας σε σκηνές, συναισθήματα, χρόνο και χρήμα γράφοντας, αν έχουν το Θεό τους, παραπάνω σελίδες σεναρίου, οι συντελεστές του Σημείου Υπεροχής απλά χρησιμοποιούν 5-6 παραπάνω οπερατέρ και τα φιλμικά λεπτά της ίδιας σεκάνς 6πλασιάζονται. Δεν αστειεύομαι, είναι πολύ καλό. Στο παρόν αρκεί ένα απλό μέσα στις συνεχείς του ανελίξεις σενάριο για να στηθεί μια εντυπωσιακή περιπέτεια.

Αλλά είπαμε το μοντάζ είναι πρόφαση, η προπαγάνδα πάνω απ' όλα! Στην ίδια λογική που ο αμερικάνικος στρατός κυκλοφορούσε ηλεκτρονικά παιχνίδια δράσης πρώτου προσώπου στα οποία ο εκάστοτε νεανίας πυροβολούσε τρομοκράτες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. (Ένα video game τέτοιου τύπου κόστιζε στις εταιρίες παραγωγής κι ανάπτυξης ένα εκατομμύριο δολλάρια, ο στρατός τα έφτιαχνε κι έδινε τέσσερα.) Μιλάμε για απροκάλυπτα και ξετσίπωτα πράγματα, στις αρχικές αποκαλύψεις ας πούμε (για να μην πείτε ότι μαρτυράμε κιόλας) ο Άραβας απ' τους υποδειγματικά αντι-πατριωτικούς 3 Ήρωες τι δουλειά έχει με την ΕΤΑ; Δεν ξέρατε πως η τρομοκρατία είναι ένας ενιαίος και αδιαίρετος οργανισμός με καταπληκτικά σούπερ γκατζετάκια που τη βοηθάνε να ελέγχει το σύμπαν; Και πάει να αρπάξει τον Πρόεδρο αυτόν τον Άγιο, τον απλό άνθρωπο που με περίσσιο σθένος αρνείται στους παρασυρόμενους πολιτικούς συνεργάτες τον βομβαρδισμό του Μαρόκο. Ευτυχώς που η Αμερική έχει αμολύσει παλικάρια όπως ο terminator Dennis Quaid και μπορούν και μας προστατεύουν απ' την παντοδύναμη τρομοκρατία και τις λάθος ειδήσεις που κατασκευάζουν τα media.

Απλά αισχρό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: