Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2007

The Invasion


Τουλάχιστον, μέρες που 'ναι, κάποιοι θα βρουν στο τραβεστί Invasion που ανοίγει την Πέμπτη την πιο αρμοστή αλληγορία για τις εξίσου τραβεστί βουλευτικές μας: Ότι βγαίνει απ' το στόμα τους μπορεί να σε μολύνει. Άμα σε πιάσουν στον ύπνο κινδυνεύεις να γίνεις ένας απ' αυτούς. Μοιάζουν μ' εσένα αλλά στην πραγματικότητα είναι εξωγήινοι που ήρθαν να κατακτήσουν τον κόσμο (ξεφύγαμε!!!). Όσο κι αν διατείνονται ότι δουλεύουν για το καλό σου, μέσα σου ξέρεις ότι ο συναισθηματικά κενός κόσμος τους δεν σε αφορά. Ο μόνος τρόπος να τους ξεγελάσεις είναι να φέρεσαι σαν ένας απ' αυτούς. Έτσι σε αφήνουν ήσυχο.

Δεν υπάρχει πιο αισιόδοξος τρόπος να δεις το άστοχο αυτό remake στο κλασσικό
Invasion of the Body Snatchers, που προφανώς δεν δημιουργήθηκε σαν αντί-προπαγάνδα κατά των εκλεκτών κομματαρχών μας, άλλα όπως και να το κάνουμε, απ' τη μέρα που ο Finney δημοσίευσε το πρώτο επεισόδιο της διάσημης και πολυδιασκευασμένης ιστορίας του, αυτή τήκτει μια γενικότερη πολιτική ιδέα. Η παραλίγο ταινία του Hirshbiegel, αποτελεί την 4η κινηματογραφική της μεταφορά. Οι δυο πρώτες απ' τις τρεις προηγούμενες*, πέτυχαν με το να πάρουν αυτή τη γενική (όπως και προφανή) ιδέα και να την εκσυγχρονίσουν, ανάλογα πάντα με την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ. Το καινούργιο Invasion προσπαθεί αλλά αποτυγχάνει, χάνοντας το παιχνίδι στο δεύτερο μέρος του, όπου η Nicole Kidman τρέχει και δεν φτάνει. Νύξεις υπάρχουν αλλά δεν είναι αρκετές. Ποιος πιστεύω ότι φταίει για την τελική μετριότητα; Σίγουρα όχι ο σκηνοθέτης.

Ο
Hirshbiegel έχει στο παρελθόν δώσει σπουδαία δείγματα κινηματογραφικής γραφής. Στο κάλεσμα του Hollywood υποθέτω πως απάντησε με ένα σφιχτό κλειστοφοβικό θρίλερ αγωνίας φιλμάροντας λίγο απ' το αδιέξοδο της ανθρωπότητας (κάτι τέτοιο τουλάχιστον διαφαίνεται απ' την αρχή του φιλμ). Ποια ήταν η άποψη των παραγωγών για την ταινία που τους παρέδωσε; "Πολύ καλλιτεχνικό"!!!!!!! Πολύ καλλιτεχνικό αν έχετε το Θεό σας!!! Έτσι το project ανέλαβαν οι διάσημοι αδερφοί Wachowski και η γνωστή βιτρίνα τους, ο James McTeigue, κι απ' ότι είδαμε το "τακτοποίησαν" ασυστόλως, με συμπληρωματικά γυρίσματα και καινούργιες σκηνές (εννοείται ότι κι αυτοί οι άνθρωποι δεν φέρουν καμία ευθύνη).

Θα είχε πιστεύω τρομερό ενδιαφέρον να βλέπαμε την ταινία όπως την οραματίστηκε αρχικά ο Γερμανός... Δεν είναι ότι του έχω εμπιστοσύνη, απλά με τις μέχρι τώρα παραστάσεις πιστεύω ότι δύσκολα θα έφτιαχνε, με τέτοια πρώτη ύλη κάτι, τόσο μέτριο.


*Το (τρίτο στη σειρά) φιλμ του αγαπημένου
Ferrara την αφήνουμε στην άκρη ως σινεματικό παράδοξο.

7 σχόλια:

mpoukatsas είπε...

Έλεος πια με αυτά τα remake του Invasion of Body Snatchers. Tι παραπάνω έχουν να προσφέρουν; Και η Nicol, ετσι όπως το πάει, θα καταντήσει ο θηλυκός Nicolas Cage...

To remake του Κaufman ήταν το καλύτερο.

theachilles είπε...

Πάλι καλά που δεν ξύπνησα, έτσι Zubi;

zubizabata είπε...

Συμφωνώ για το remake μπουκάτσα.

Κι εγώ παραλίγο να την γλιτώσω Achilles γιατί άργησα με το bus, αλλά τελικά το είδα... :'(

Ανώνυμος είπε...

Η κάθε δεκαετια μάλλον πρεπει να έχει το δικό της Body Snatchers.
Εμενα δεν με ενοχλουν, και κακα να ειναι. Αν θέλετε, τα βλεπω απο κοινωνιολογική σκοπιά.

Ρε Ζούμπι, τι έχει δηλαδή το ρημέικ του Φεράρα;

Χαιρετισμους απο Δράμα. :p

zubizabata είπε...

Συγκρίνεται ρε συ ο μέγιστος Ferrara με την μπασκλασαρία του Siegel και τον ευμενή Kaufman;

Θα βάλουμε στο ίδιο καζάνι τον τρανό Abel με τους άλλους που προσπαθούν να κάνουν σινεμά και ενίοτε τα καταφέρνουν;

Χαιρετίσματα απ' το ποταπό φεστιβάλ των ανεξάρτητων. Έστω και χωρίς Καπράνο φέτος.

Ανώνυμος είπε...

Παντως είχαμε πολυ παρασκηνιο για την συγκεκριμενη ταινια και πέρα απο τα τερτιπια των παραγωγων δημιουργήθηκε και ένα φλερτ μεταξυ του Craig και της Kidman.

Συμφωνω με τον Mpoukatsa... Μα είναι δυνατόν να γυρίζονται ριμεικ απο τέτοιες cult ταινίες...;

zubizabata είπε...

Η αλήθεια είναι κουτσομπόλη Beatles ότι ούτε το δεύτερο ούτε το τρίτο μας χάλασαν...